olej

Dlaczego olej jełczeje?

Ciekawostki kulinarne

Jełczenie oleju jest naturalnym procesem, którego postęp można spowolnić, chociaż nigdy całkowicie uniknąć. Nie świadczy on w żaden sposób o złej jakości oleju. Istnieje wiele mitów na temat przyczyn jełczenia, które postanowiliśmy rozwiać w tym krótkim artykule. Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego olej jełczeje i jak możesz wpłynąć na szybkość tego procesu, tutaj znajdziesz potrzebne informacje.

Jełczenie oleju – na czym polega

Jełczenie oleju jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych, które odbywa się spontanicznie w czasie jego długiego przechowywania. Proces jełczenia może zachodzić szybciej, jeżeli olej nie jest przechowywany właściwie. Żeby spowolnić ten proces, należy przechowywać olej w miejscu zaciemnionym i chłodnym, jednak z dala od wilgoci. Wysokie temperatury i duże naświetlenie sprzyjają utlenianiu się kwasów tłuszczowych, dlatego należy ich unikać. Błędem będzie zatem przechowywanie oleju w gorącym, mocno nasłonecznionym pokoju, ale też złym pomysłem będzie włożenie oleju do lodówki albo szafki nad kuchenką, na której gotujemy obiady.

Najlepiej przechowywać olej w temperaturze pokojowej, czyli od 15 – 25 stopni, z dala od okien, zwłaszcza w porze letniej. Nieotwarty olej, jeżeli pozwala na to data ważności, może być przechowywany nawet do 12 miesięcy. Należy pamiętać, że zjełczały olej jest szkodliwy dla zdrowia, przyczynia się do rozwoju takich chorób jak miażdżyca i cukrzyca. Nawet trochę zjełczały olej należy wyrzucić i zastąpić świeżym, nie warto ryzykować swojego zdrowia.

Zjełczały olej można rozpoznać po zmianach w smaku i zapachu. W wyniku rozkładu i utleniania triglicerydów, w tłuszczu mogą się pojawiać substancje, takie jak aldehydy, które zmieniają jego zapach i smak. Należy jednak wcześniej wiedzieć jaki smak i zapach miał świeży tłuszcz, ponieważ zapach zjełczałego oleju może być cechą produktu świeżego. Jeżeli zamierzasz wykorzystać olej wielokrotnie, pamiętaj, aby po każdym smażeniu przelać go do ciemnego naczynia i schować w odpowiednim miejscu.

W przygotowaniu artykułu pomógł przedstawiciel Niwki – producenta olejów tłoczonych na zimno https://niwki.pl/kategoria-produktu/oleje/

1 thought on “Dlaczego olej jełczeje?

  1. Przestrzeganie zaleceń producenta zarówno w zakresie terminu spożycia, jak i sposobu przechowywania to kluczowe działanie w przypadku wszelkiego typu żywności. Niby to takie oczywiste, a jednak znajdują się tacy konsumenci, którzy o tym zapominają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *